Οι πανελλαδικές εξετάσεις αποτελούν εισιτήριο για την είσοδο των παιδιών στη σχολή της επιλογής τους και για την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία τους. Ωστόσο, η αντίληψη ότι κάθε παιδί πρέπει οπωσδήποτε να περάσει σε μία πανεπιστημιακή σχολή, για να εξασκήσει αργότερα ένα καταξιωμένο επάγγελμα και να θεωρείται επιτυχημένος ως άνθρωπος, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Είναι κατανοητό ότι η αποτυχία σε αυτή τη διαδικασία και σε μία τόσο ευαίσθητη ηλικία, μπορεί να πλήξει την αυτοεκτίμηση ενός εφήβου και να προκαλέσει συναισθήματα απόρριψης, απογοήτευσης, θλίψης, ματαίωσης, θυμού, άγχους, ανησυχίας για το μέλλον.
Η αλήθεια είναι ότι η αποτυχία στις πανελλαδικές δεν ισοδυναμεί με αποτυχία στη ζωή. Στην πραγματικότητα είναι μία ευκαιρία προς την επιτυχία. Η ίδια η ζωή μας αποδεικνύει καθημερινά ότι όλοι μας πρέπει να προσαρμοζόμαστε και να βρίσκουμε νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις και τις δυσκολίες της.
Η αποτυχία στις πανελλαδικές μπορεί να αποτελεί αφορμή ώστε ο μαθητής να αναλογιστεί τι δεν πήγε καλά, να αξιολογήσει την πορεία του, να βελτιώσει την επίδοσή του, να επανακαθορίσει τους στόχους του, να ξανασχεδιάσει το πλάνο που θα ακολουθήσει, να μάθει και να συνειδητοποιήσει τρόπους που την επόμενη φορά θα τον οδηγήσουν στην επιτυχία.
Παράλληλα, μέσα από την αποτυχία ένας έφηβος μπορεί να μάθει πώς να διαχειρίζεται μία τέτοια κατάσταση, να ανακαλύψει τι πραγματικά θέλει, ποια είναι τα όρια του και πώς μπορεί να βελτιώσει τον εαυτό του.
Ο μαθητής έχει ανάγκη από αναθεώρηση, ώστε να ξεπεράσει τη δυσάρεστη ψυχολογική του κατάσταση, θέτοντας ένα νέο ρεαλιστικό πλάνο επανεκκίνησης, με πίστη στον εαυτό του και στόχο να κυνηγήσει τα όνειρά του.
Ο ρόλος των γονιών
Αν το παιδί δεν κατάφερε να περάσει σε μία σχολή κατά τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές, τις οποίες θα πρέπει η οικογένεια να δει.
Πολλοί γονείς, ωστόσο, νιώθουν ότι η αποτυχία του παιδιού του στερεί ένα καλό μέλλον και την κοινωνική καταξίωση. Το σίγουρο είναι ότι οι γονείς πρέπει να είναι δίπλα στο παιδί και να το στηρίζουν σε κάθε του προσπάθεια, χωρίς να του δημιουργούν ενοχές για το ότι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους.
Να ενθαρρύνουν το παιδί, να δείχνουν κατανόηση, να είναι διαθέσιμοι να το ακούσουν, να συμβάλλουν στην ενδυνάμωσή του, να παραμερίσουν τον δικό τους εγωισμό και να του παρέχουν ασφάλεια.
Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς
- Συζητήστε με το παιδί σας ήρεμα και με ειλικρίνεια. Σκεφθείτε πώς αισθάνεται εκείνο και αποφύγετε να το φορτίζετε επιπλέον.
- Αποφύγετε την κριτική, που αποθαρρύνει τα παιδιά.
- Πείτε του πως αναγνωρίζετε την προσπάθεια που έκανε, αλλά ίσως θα πρέπει την επόμενη φορά να προσπαθήσει περισσότερο.
- Αν επιθυμεί να δώσει εξετάσεις για 2η χρονιά, αναζητήστε μαζί άλλες μεθόδους μελέτης και εκμάθησης, αν οι προηγούμενοι τρόποι δεν απέδωσαν.
- Αν δεν θέλει να ξαναδώσει πανελλαδικές , δείτε μαζί τις εναλλακτικές που υπάρχουν.
- Σε κάθε περίπτωση, βοηθήστε το παιδί σας να πιστέψει στον εαυτό του.