Λίγες μέρες έμειναν μέχρι να χτυπήσει και πάλι το κουδούνι του σχολείου! Η προσαρμογή σε ένα νέο πρόγραμμα ύπνου είναι πλέον επιτακτική.
Το Πάσχα έχει βγάλει εκτός προγράμματος τα ωράρια του ύπνου, μικρών και μεγάλων. Το λέει όμως και η ίδια λέξη: διακοπές. Διακόπτουμε για λίγο τη δουλειά, τη ρουτίνα, τις συνήθειες. Ζούμε χωρίς πρόγραμμα, απελευθερωνόμαστε και τα όρια του ύπνου και του ξύπνιου αλλάζουν.
Όμως ήρθε πλέον η ώρα για “ολική επαναφορά”.
3 είναι τα βήματα που χρειάζεται να εφαρμόσουμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά να προσαρμοστούν στο νέο ωράριο ύπνου. Ας τα δούμε αναλυτικά:
Βήμα #1: Πόσες ώρες ύπνο χρειάζεται το παιδί μας;
Η ποσότητα ύπνου που χρειάζεται ένα παιδί, εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, τα επίπεδα δραστηριότητας και τις προσωπικές του ανάγκες. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation οι ώρες ύπνου που χρειάζονται τα παιδιά είναι οι εξής:
- Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας (ηλικίες 3-5) χρειάζονται 10-13 ώρες ύπνου
- Τα παιδιά ηλικίας 6-13 χρειάζονται 9-11 ώρες ύπνου
- Οι έφηβοι ηλικίας 14-17 χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνου
Το γεγονός ότι υπάρχει εύρος ωρών για την κάθε ηλικία, μπορεί να μη μας δίνει ξεκάθαρη απάντηση, μας δίνει όμως τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε από κάπου! Στη συνέχεια παρακολουθούμε το παιδί μας, όχι μόνο την ώρα που ξυπνάει αλλά και μέσα στην ημέρα, ώστε να βγάλουμε σαφέστερα συμπεράσματα για το πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται.
Βήμα #2: Τι ώρα πρέπει να κοιμάται;
Τώρα που ξέρουμε πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται το παιδί μας, υπολογίζουμε τι ώρα πρέπει να κοιμάται για να συμπληρώσει τις ώρες ύπνου που χρειάζεται μέχρι τη στιγμή που πρέπει να ξυπνήσει για το σχολείο. Αν χρειάζεται 10 ώρες ύπνου και ξυπνάει στις 7:00 πρέπει να κοιμάται στις 9:00.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει πέσει στο κρεβάτι νωρίτερα από τις 9:00 γιατί συνήθως είτε εμείς, είτε από μόνο του θα διαβάσει ένα βιβλίο και μετά θα κοιμηθεί.
Υπενθύμιση ότι το 9:00 που χρησιμοποιώ είναι ένα τυχαίο παράδειγμα. Ο καθένας από εμάς πρέπει να υπολογίσει ποια είναι η σωστή ώρα για το δικό του παιδί.
Βήμα #3: Τι ώρα πρέπει να ξεκινήσει τη βραδινή του ρουτίνα;
Αν λοιπόν το παιδί μας πρέπει να κοιμάται στις 9.00 τι ώρα πρέπει να αρχίσει την προετοιμασία του για ύπνο; Αυτή είναι μια ερώτηση SOS. Γιατί όπως καταλαβαίνουμε, αν στις 9 παρά τέταρτο το παιδί παίζει ακόμα με το κινητό, όχι απλώς δεν θα προλάβει να κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει πριν να κοιμηθεί, αλλά δεν θα νυστάζει κιόλας! Το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη των ηλεκτρονικών συσκευών προκαλεί διαταραχές στο βιολογικό ρολόι παιδιών και δημιουργεί διαταραχές στον ύπνο.
Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να ορίσουμε ποια είναι η ώρα που το παιδί θα αρχίσει να προετοιμάζεται, ώστε να μην παραλείψει κανένα από τα βήματα της βραδινής του ρουτίνας. Υπολογίζουμε επίσης ότι θα πρέπει να είναι στο κρεβάτι αρκετά πριν τις 9 ώστε 9 να έχει αποκοιμηθεί.
Αυτό σημαίνει φυσικά ότι το παιδί μας ΕΧΕΙ βραδινή ρουτίνα. Γνωρίζει δηλαδή ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε βράδυ πριν να κοιμηθεί. Αυτό δε βοηθάει όχι μόνο στον ύπνο, αλλά και στη γενικότερη καθημερινότητα του παιδιού και της οικογένειας.
Διαφορετικά θα υπάρχει εκνευρισμός και φωνές (από εμάς τους γονείς που χάνουμε την υπομονή μας), την άλλη μέρα μπορεί θα πάει στο σχολείο χωρίς να έχει πάρει όλα του τα πράγματα (γιατί δεν πρόλαβε), θα κοιμηθεί σε ένα ακατάστατο δωμάτιο (ή οι γονείς θα αναγκαστούν να τα μαζέψουν) και πολλά ακόμα.
Κι αν δεν νυστάζει;
Τα παραπάνω βήματα σας βοήθησαν να βρείτε την ώρα που το παιδί πρέπει να αρχίσει τη βραδινή του προετοιμασία και να πέσει για ύπνο. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Την περίοδο της προσαρμογής δεν είναι εύκολο να αναγκάσουμε το παιδί να νυστάξει την ώρα που πρέπει να κοιμηθεί.
Η λύση για να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία είναι μία: Να αρχίσουμε να ξυπνάμε το παιδί νωρίτερα το πρωί. Γιατί μπορεί να μην έχουμε έλεγχο στο τι ώρα θα νυστάξει, έχουμε όμως έλεγχο στο τι ώρα θα ξυπνήσει. Όταν τα παιδιά αρχίζουν και ξυπνάνε νωρίτερα, θα αρχίσουν και να νυστάζουν νωρίτερα. Οπότε θα αρχίζουν σταδιακά να προσαρμόζονται στο νέο ωράριο.