ΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑ

Το χάπι της επόμενης μέρας κι όσα πρέπει να λέμε στα παιδιά πριν τα μάθουν μόνα τους

Το χάπι της επόμενης μέρας κι όσα πρέπει να λέμε στα παιδιά πριν τα μάθουν μόνα τους

Μπορεί η σεξουαλική αγωγή να μπαίνει επιτέλους στα σχολεία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας πάνω σ’ αυτό το μείζον θέμα δεν ξεκινάει πρώτα από εμάς. Και υπάρχουν αρκετά πράγματα που όσο και αν μας τρομάζει μια ενδεχόμενη κουβέντα γύρω από αυτά, είναι πολύ καλύτερο να την κάνουμε εμείς πρώτοι παρά να μάθουν τα παιδιά γι’ αυτά από μόνα τους – και από αμφιβόλου πιστότητας πηγές.

Εντάξει, κανείς δεν το πιστεύει αυτό, όμως κάπως έτσι αντιμετωπίζουμε τον αυνανισμό παρ’ ότι είναι κάτι που όλοι έχουμε κάνει και πιθανόν κάνουμε ακόμα. Ειδικά στα πρώτα σεξουαλικά σκιρτήματα όμως, η αυτοικανοποίηση είναι ένας τρόπος να εξοικειωθούμε με το σώμα μας και την απόλαυση που μας προσφέρει η σεξουαλική επαφή. Γεμίζοντας ένα παιδί με τύψεις γύρω απ’ τον αυνανισμό, όχι μόνο εν το βοηθάμε αλλά σαμποτάρουμε κιόλας μια φυσική διαδικασία αυτοανακάλυψης και σεξουαλικής αφύπνισης.

Το σεξ είναι ΚΑΙ απόλαυση

Εννοείται πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουν τα παιδιά μας είναι πώς λειτουργεί η αναπαραγωγική διαδικασία, αυτό που με παλά λόγια λέμε «πώς έρχονται τα παιδιά στον κόσμο». Στη συνέχεια όμως, οφείλουμε να τους μάθουμε ότι το σεξ δεν είναι μόνο για να κάνουμε παιδιά και να πληθαίνει το είδος. Είναι μια υπέροχη, σχεδόν μεταφυσική εμπειρία κι ένας μοναδικός τρόπος να απολαμβάνουν δύο σύντροφοι ο ένας τον άλλον και να δένονται ακόμη πιο πολύ μεταξύ τους.

 

Το σώμα μας ανήκει ΜΟΝΟ σε μας

Η σημασία της έγκαιρης σεξουαλικής αγωγής δεν έχει να κάνει μόνο με την προσωπική ευχαρίστηση και την αναπαραγωγή, αλλά και με την συνειδητοποίηση ενός παιδιού της αξίας που έχει το σώμα του και κατ’ επέκταση η προσωπικότητά του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας ότι το σώμα τους ανήκει σ’ αυτά και μόνον αυτά και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους επιβάλλει τον τρόπο με τον οποίο θα το διαθέσουν. Ούτε καν στο πλαίσιο μιας σχέσης, έγγαμης ή μη.

Το σεξ ΠΡΕΠΕΙ να είναι ασφαλές

Πολλοί από τους σημερινούς γονείς ανήκουν σε γενιές που είτε ενηλικιώθηκαν είτε γεννήθηκαν σε μια εποχή που το προφυλακτικό έγινε απαράβατος κανόνας στις ερωτικές σχέσεις και αναντικατάστατη ασπίδα κατά των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Ως γονείς, οφείλουμε να αφήσουμε στην άκρη τα ταμπού μας και μιλήσουμε στα παιδιά μας για τους κινδύνους που ελοχεύουν και, κυρίως, για την επιτακτική ανάγκη να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή προφύλαξη – να έχουν πάντα μαζί τους προφυλακτικά.

Η αντισύλληψη ΕΙΝΑΙ σύμμαχός μας

Πέρα, όμως, από τη προφύλαξη της υγείας μας, το προφυλακτικό είναι σύμμαχός μας και στον λεγόμενο οικογενειακό προγραμματισμό, την επιλογή δηλαδή της χρονικής στιγμής που θα γίνουμε γονείς. Σύμμαχός μας, βέβαια, είναι η αντισύλληψη γενικότερα και καλό είναι τα παιδιά να γνωρίζουν όλες τις επιλογές τους, όπως π.χ. το χάπι της επόμενης μέρας που μπορεί να αποτρέψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη πολύ πριν αυτή αρχίσει. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν, ώστε να κάνουν ορθή χρήση και να μην πανικοβάλλονται ούτε να φοβούνται.

http://mama365.gr